Animaties zijn tegenwoordig overal. Van de schattige en knuffelbare karakters in kinderfilms tot de gelikte en stijlvolle bewegende beelden in uw favoriete tv-programma, animatie is een krachtig instrument dat kan worden gebruikt om een verhaal te vertellen of gewoon indruk te maken.

 

Maar wat is animatie precies? En hoe wordt het gemaakt? In dit artikel bekijken we wat animatie is en hoe het wordt gemaakt.

Wat is een animatie?

Een animatie kan je omschrijven als een afbeelding of filmpje dat beweegt. Er zijn 2 soorten animaties: 2D en 3D. In 2D worden tekeningen gebruikt, in 3D worden figuren en objecten gemaakt van computergegenereerde 3D-modellen.

 

Animaties worden veelal gebruikt om bepaalde informatie over te brengen of om een verhaal te vertellen. Vaak worden ze ingezet om de kijker te vermaken, maar ze kunnen ook heel serieus zijn.

Verschillende soorten animaties

Er zijn verschillende soorten animatie, elk met hun eigen unieke voordelen en kenmerken.

 

Het meest voorkomende type is 2D-animatie, die wordt gemaakt met behulp van tweedimensionale tekeningen of afbeeldingen. Dit type animatie wordt meestal gebruikt voor tekenfilms en kinderprogramma’s, omdat het een leuke en boeiende visuele stijl kan creëren.

 

3D-animatie wordt gemaakt met behulp van driedimensionale modellen en beelden, en geeft de kijker een meer realistische ervaring. Dit type animatie wordt vaak gebruikt voor films en videogames, omdat het levensechte omgevingen en personages kan creëren.

 

Motion graphics is een nieuwere vorm van animatie die live-action beelden combineert met cartooneske elementen. Dit type animatie wordt vaak gebruikt voor commercials en online video’s, omdat het zeer opvallend en boeiend kan zijn.

Voordelen van animaties

Animaties bieden ontzettend veel voordelen. Zo zorgen ze ervoor dat je boodschap beter overkomt. Een animatie maakt de boodschap visueel en daarom begrijpelijker. Ook is een animatie leuker om naar te kijken dan een statisch plaatje of screenshot. Daarnaast is een animatie ook nog eens interactief, waardoor bezoekers meer betrokken raken bij je website of video.

Hoe animaties maken

Een animatie is een soort filmpje dat door een computer of ander apparaat wordt gemaakt. Het bestaat uit een aantal beelden die na elkaar snel afspelen, waardoor het lijkt alsof er beweging in zit.

 

Animaties kunnen erg simpel zijn, zoals een paar bochtige lijnen die elkaar achternazitten, of heel ingewikkeld, met 3D-modellen van mensen of dieren die allerlei verschillende dingen doen.

 

In de basis zijn er twee soorten animaties: 2D en 3D. 2D-animaties lijken op tekeningen en worden vaak gebruikt voor simpelere projecten, zoals educatieve video’s of commercials. 3D-animaties zien er wat realistischer uit omdat ze beelden bevatten die allemaal in verschillende dimensies zijn gemaakt. Dit kost meestal meer tijd en moeite om te maken, maar het resultaat is wel spectaculairder.