PATATJE OORLOG (9+)
première 13 februari 2009

Patatje Oorlog vertelt het verhaal over de zusjes Lena en Lieve. De zusjes worden gespeeld door Annemiek Nienhuis en Femke Klinkenbijl. Hun vader strijdt voor vrede in Verweggistan, hun moeder is een avondje uit en Lena moet op haar zusje Lieve passen. Het liefst zonder ruzie. Maar niets is zo moeilijk als de vrede bewaren als je jongste zusje de hele dag irritant doet en de oudste zus altijd bazig is.

Patatje oorlog is een spannende, grappige en aangrijpende voorstelling over oorlog en strijd. Oorlog ver weg, oorlog thuis, oorlog met elkaar en met jezelf. Patatje oorlog gaat over helden en lafaards, vrienden en vijanden, winnen en verliezen, het goed en het kwaad en over echte kinderen in verzet.

SPEELLIJST

RECENSIE

ARTIKEL

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EN DE REST KAN STIKKE! (6+) .............. .............
première november 2007 .......

.SPEELLIJST........................................

.RECENSIE


foto: Patrick Hesdahl

EN DE REST KAN STIKKE! 6+
En de rest kan stikke! is een wedstrijd, waarin 3 supermensen doen wie het snelst, best, hoogst, langst, mooist en hardst. Ze gaan door tot de grenzen van hun kunnen en leggen zich niet neer bij hun tekortkomingen. ‘en de rest kan stikke is een voorstelling over winnen en verliezen, de beste willen zijn, valsspelen, jaloezie, sportiviteit en talent. En over wie je nu eigenlijk bent.

Rennen als de snelste, klimmen als de beste, zwemmen als een rat en vechten als een beer. Samen de wereld veroveren. Snoeihard door het leven fietsen en je een ongeluk spelen. Tot aan de grens. Totdat iemand zal moeten verliezen. Omdat het leven je soms een pootje haakt.

Winnen of verliezen? Kies!
Sterk of slim? Kies!
Stom of lelijk? Kies!
Een bril of een beugel? Kies!
Doof of blind? Kies!

Willen we niet allemaal ergens heel erg goed in zijn?


Idee, spel en tekst Loek Beckers, Annemiek Nienhuis en Reem Wittenbols / Regieadvies Anke Boerstra / Muziek Maarten van Otterdijk / Spelcoaching Yvonne van Beukering / Decor Hetty van Bommel / Lichtontwerp Bram den Haan / Kostuum Laura Weeteling / Grafische vormgeving Patrick Hesdahl

Het educatief materiaal bij deze voorstelling is te vinden zijn onder 'downloads'

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LOCH NESS (8+) ..............................................................
Première 14 januari 2007 ..........................................................................................................................................ARTIKEL

.Deze voorstelling wordt niet meer gespeeld!speeld......................................................... .......
RECENSIE

..................................................................... reacties .............
foto: Patrick Hesdahl

Een geestige, adembenemende
voorstelling over geloven,
in jezelf, in een God, in bijgeloof
en in broodjes aap.

Omdat je onmogelijk
nergens in kan geloven.


Een enorme scheur in de aardbodem: het meer van Loch Ness. 38,6 kilometer lang, 1,6 kilometer breed, 296 meter diep en omringd door alleen maar bergen, rotsen en mist, heel veel mist. En geloof het of niet: in dat meer leeft een monster, het monster van Loch Ness. Sommigen weten zeker dat ze haar gezien hebben: “een hoofd stak uit het water op, groen en glibberig, wel 15 meter lang!” Anderen zagen niets hoelang ze ook staarden en tuurden over de waterspiegel.

Een broer en twee zussen staan voor de moeilijkste opdracht van hun leven: de as van hun overleden grootvader uitstrooien over het meer van Loch Ness. En terwijl ze er toch zijn, zullen ze meteen het grote mysterie ontrafelen: heeft opa Nessie nu echt gezien of niet?
Het wordt tijd voor bewijzen, harde feiten en niets dan de naakte waarheid!

Idee, spel en tekst: Loek Beckers, Annemiek Nienhuis en Reem Wittenbols. Regieadviezen: Anke Boerstra. Spelcoaching: Yvonne van Beukering. Decor: Simon Haen. Kostuums: Laura Weeteling. Lichtontwerp: Bram den Haan.

Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelperiode: jan t/m juni 07 en jan t/m juni 2008
Discipline: toneel
Duur: 60 minuten
Speelvlak: 8 x 7 x 3,5
Max. bezoekers: 200 vrije vst, 175 schoolvst, 150 op school


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIETMISSCHIEN (5+) ............................................
.

Deze voorstelling wordt niet meer gespeeld!s...................................................................................................RECENSIE


foto Paul van Brakel

"Als ik lees dan is het alsof ik verdwaal in de bladzijde."

Kaat
Alles zit in mijn hoofd. De weg naar school, zeventien liedjes, Kas, hoe ik moet fietsen, een goed idee, twee moppen en een woordje Frans, een walvis, een binnenpretje, ons flatgebouw, een gedachtenkronkel, een tekening van een prinses en een draak, iets dat ik niet mag zeggen, buikpijn, mijn naam, dat rood stoppen en dat 8 het dubbele is, een sombere gedachte, oranje, Kas, had ik al gezegd, een hond die blaft, een verrassing, een geheim, oorsmeer, de wind, het heelal en dat ik mijn jas aan de kapstok moet hangen maar dat vergeet ik soms. En er komt elke dag iets bij. Mapa hoe zien hersens eruit?
Mapa Je zit teveel met je hoofd in de wolken, Kaat. Je moet maar eens met de voeten op de grond.

Nietmisschien gaat over taal, over communiceren, over dyslexie, over begrijpen.
Over hoe je de wereld om je heen ordent. Hoe associeer je. Hoe maak je ezelsbruggetjes.
Nietmisschien gaat over tellen, over kleuren en over metaforen.
Waarom moet je met je voeten op de grond als je liever met je hoofd in de wolken bent?

“Het sterke spel, de humor, de passende spanningsboog van een uur spel én het gevarieerde, rijke taalgebruik van hetpaarddatvliegt, maken ook deze voorstelling weer tot een genot.” (Eindhovens Dagblad, 19-09-2005)

Spel en tekst: Reem Wittenbols Loek Beckers Annemiek Nienhuis. Regieadviezen: Anke Boerstra. Speladviezen: Yvonne van Beukering. Decor: Hetty van Bommel. Kostuums: Laura Weeteling.

Leeftijd: van 5 tot 8 jaar
Speelperiode: Reprise: sept 2006 t/m juni 2007
Discipline: toneel
Duur: 50 minuten
Speelvlak: 6x6x3,5
Max. bezoekers: 175 vrije vvst, 150 schoolvst, 125 op school
Bijzonderheden: gratis lesbrief. Deze kunt u vinden onder downloads.


..............
foto's Paul van Brakel


----------------------------------------------------------------------------------------------

Later als ik dood ben.......................................
Deze voorstelling wordt niet meer gespeeld!s...................... .................................... RECENSIEKlaar: Wanneer ga jij nou dood?
Koen: Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Engel: Is dat zo belangrijk?
Klaar: Het heeft geen eindpunt Engel. Het duurt maar en het duurt maar.
Engel: Oké. Binnenkort.

Later als ik dood ben gaat over drie kinderen van 12 jaar, in de laatste klas van de basisschool, groep 8. Koen, Klaar en Engel. De meester vertelt in de klas dat Engel ziek is, heel ziek. Ze heeft leukemie en zal niet meer terug komen op school. Hij vraagt wie er bij haar op bezoek wil gaan, om iets te vertellen, heel even maar want ze is snel vermoeid. Klaar steekt haar hand op. Koen ook en vanaf dat moment zijn ze ‘veroordeeld’ tot Engel.
Drie kinderen die volop in het leven staan en geconfronteerd worden met de dood.
Drie kinderen aan de vooravond van een belangrijke verandering in hun leven.
Engel die dood zal gaan en Koen en Klaar die allebei naar een andere brugklas zullen gaan. Zonder Engel.

Later als ik dood ben gaat over afscheid nemen. Over leven en dood en de vragen die dat oproept. Over wat er wel en niet gezegd mag worden. Over geloven en niet geloven. Over de toekomst en het verleden. Over wat het ergste is: een dooie cavia of een dooie buurvrouw……Voor de kinderen is het allemaal een doodnormale zaak.

Tekst en spel: Reem Wittenbols, Annemiek Nienhuis, Loek Beckers. Regieadviezen: Anke Boerstra. Speladviezen: Yvonne van Beukering. Decor: Hetty van Bommel. Lichtontwerp: Bram den Haan.

Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelperiode: op aanvraag in 2006-2007
Discipline: theater
Duur: 55 minuten
Speelvlak: 9 x 7 x 3.5
Max. bezoekers: 175 vrije vst, 125 op school
Bijzonderheden: gratis lesbrief. Deze kunt u vinden onder downloads.

.............

 

-------------------------------------------------------------------.............................---------------------------.............---