Recensie Eindhovens Dagblad, 17 februari 2009, door Gerard Mesman

Felle zussenstrijd in 'Patatje oorlog'

Twee zusjes alleen thuis. Moeder is uit en vader zit in de oorlog. Lieve en Lena zwaaien mama enthousiast uit ('Dááág'); klaar om met volle teugen van deze vrijheid te genieten, want een oppas, nou dat vond mama eigenlijk niet meer nodig.

Dat zijn de gegevens en daar kunnen we ruim een uur mee vooruit, omdat zusjes nu eenmaal heel wat met elkaar uit te zoeken hebben. Maar het Eindhovense jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt gaat graag nog een stapje verder door de haat-liefde zussenrelatie in het weidse thema van oorlog en vrede te plaatsen. Met dit grootse gebaar geeft het de voorstelling een extra dimensie die het geheel een behoorlijk gewicht geeft. En Hetpaarddatvliegt doet dat op die waardevolle wijze die het gezelschap in zijn voorgaande vier voorstellingen ook al etaleerde: pittige onderwerpen op een schommelende weegschaal zetten, waardoor een dynamische voorstelling ontstaat. Nergens belerend en nergens met een oplossing. Gewoon zoals de wereld in elkaar steekt, waar je je als kind een weg in moet zoeken.

Lang geleden zong Armand: 'Oorlog woedt in jezelf' en het is die gedachte die Hetpaard als leidraad neemt. Lena en Lieve gaan er vol tegenaan: ze krabben, bijten en trekken aan haren zoals het meisjes betaamt, maar ze nemen ook de toys van de boys, vechten om de cola en negerzoenen en proberen elkaar te overtreffen in stoer doen. Dat werkt theatraal erg sterk: meisjes die als jongens doen, maar tegelijkertijd de venijnige meisjestrucjes van het verbale geweld volop inzetten.

'Patatje oorlog' is een spannende voorstelling, met vaart en humor gemaakt, die iedereen ruimte biedt na te gaan of de manier waarop je zelf omgaat met je omgeving iets zegt over de strijd die in Verwegistan wordt gestreden. Nieuw voor Hetpaarddatvliegt is de afwezigheid van Loek Beckers en Reem Wittenbols op het toneel, waarmee het gezelschap een nieuwe weg lijkt in te slaan.