Chocoladepasta gevecht....op leven en dood

door Daphne Broers. donderdag 12 februari 2009

Annemiek Nienhuis (Lena) en Femke Klinkenbijl (Lieve) proberen de avond door te komen zonder dat er slachtoffers vallen. foto's Jurriaan Balke

Annemiek Nienhuis (Lena) en Femke Klinkenbijl (Lieve) proberen de avond door te komen zonder dat er slachtoffers vallen. foto's Jurriaan Balke

EINDHOVEN - Het is een gezellige zooi in het Werkhuis van het Eindhovense jeugdtheatergezelschap hetpaarddatvliegt. De tribune van het voormalige theater Het Klein aan de Paradijslaan ligt bezaaid met de bizarre ingrediënten van hun nieuwe voorstelling 'Patatje Oorlog': negerzoenendozen, honkbalknuppels, stukken script, cd-hoesjes, klapperpistooltjes, chocopastatubes, zakken popcorn.


"Nog maar een paar nachtjes slapen", zegt actrice Annemiek Nienhuis. Ze trekt een paniekgezicht. "Ahhhhhhhh." Een vette lach volgt. "We hebben nog wel wat te doen, ja."

Nienhuis vormt samen met theatermakers Loek Beckers en Reem Wittenbols sinds 2006 de harde kern van hetpaarddatvliegt. Ze ontmoetten elkaar op de drama-academie in Eindhoven en maken als collectief lichte en humoristische voorstellingen over gevoelige of lastige onderwerpen voor basisschoolleerlingen.

Op een heel open manier weekten de drie eerder al de dood los uit de taboesfeer, werden filosofische vraagstukken over het geloof aangesneden en legden ze het hoe en waarom van faalangst bloot.

Dit jaar komt daar een behoorlijk groot en ingewikkeld onderwerp bij. Oorlog.


In 'Patatje Oorlog' beleven we een avond uit het leven van de zusjes Lena (Annemiek Nienhuis) en Lieve (Femke Klinkenbijl). Ze zijn alleen thuis. Vader strijdt voor vrede in Verweggistan, mama is een avondje op stap. En dus is het Lena's taak om op haar zusje Lieve te passen. Als het even kan zonder dat ze elkaar de hersens inslaan.

En dat blijkt een lastige klus, want Lieve is extreem irritant en Lena veel te bazig.

Vandaar dat Lena best een chocoladepastamassage verdient en Lieve niet moeilijk moet doen als ze een sloot cola in haar gezicht krijgt gespuugd. Schelden doet trouwens ook niet echt pijn en horrorverhalen zijn misschien wel eng, maar daar moet je als zusje onderhand toch tegen kunnen.

Waarna de grote vraag er tijdens deze almaar grimmiger wordende avond insluipt: wanneer is de grens bereikt en is het niet leuk meer? Wanneer veranderen spelletjes in een zussenoorlog? "Het was een enorme zoektocht ", zegt Loek Beckers, die net als Reem Wittenbols dit jaar voor het eerst niet op het toneel staat maar regisseert.


"Oorlog is voor kinderen niet zo herkenbaar. Het staat heel ver van ze af. Bovendien wordt het thema al snel veel te zwaar. Wat we eigenlijk willen laten zien, is het systeem dat achter oorlogen zit. Dat je niet zo maar kunt zeggen wie de schuldige is. Of waar het mis is gegaan. We hopen dat de kinderen zich afvragen wanneer iets nou echt gemeen wordt en niet meer leuk is." " En wie dat dan bepaalt", vult Wittenbols aan. "Degene die begint? Of die het zieligst doet? Waarom krijgt de oudste meestal de schuld in een gezin en is de jongste zielig? En werkt dat dan net zo in de Gazastrook, bijvoorbeeld. Nou, daar kom je dus niet uit. Precies dát willen we laten zien: wie gaat er winnen? Of zijn er geen winnaars?"

-

'Patatje Oorlog' is te zien: morgen (première, bijna uitverkocht) 14, 15-2 Plaza Futura Eindhoven; 15-3 Theaters Tilburg; 22-4 Kruithuis Groningen; 23 en 24-4 CKE, Eindhoven.

Geschikt voor kinderen van 9+.